Apple Vision Pro: Revoluce ve virtuální realitě přichází

Apple Vision Pro: Revoluce ve virtuální realitě přichází

 

Představte si svět, kde se hranice mezi realitou a virtuálním světem tak stírají, že rozdíl téměř není znát. Vítejte ve světě Apple Vision Pro, nejnovější produkt od společnosti Apple přináší revoluci v oblasti virtuální reality (VR). Proč je tento headset tak diskutovaný?

 

Co je Apple Vision Pro? Obyčejné VR brýle?

Vision Pro od Apple je průkopnický headset pro smíšenou realitu, který kombinuje virtuální a augmentovanou realitu. Byl představený na konferenci WWDC v roce 2023 jako první zařízení tohoto typu od Applu. Hlavním lákadlem je neprůhledný headset s promítáním virtuálního obsahu, doplněný o augmentovanou realitu skrze kamery. Tímto také Apple poprvé představuje koncept prostorového počítače, což znamená, že Vision Pro má svůj vlastní výpočetní výkon a funguje samostatně, bez nutnosti připojení k jiným zařízením.

 

Jaké má headset Apple Vision Pro specifikace?

Jedná se o high-end VR/AR headset s vlastním operačním systémem VisionOS, vestavěnými čipy Apple M2 a R1 a pokročilými technologiemi, jako je sledování očí a rozpoznávání gest.

 

Shrňme si ještě jednou jeho hlavní přednosti:

  • neprůhledný displej micro-OLED s rozlišením 4K pro každé oko,
  • 120Hz obnovovací frekvence pro plynulý obraz,
  • prostorový zvuk,
  • sledování pohybů oka pro ovládání rozhraní,
  • rozpoznávání gest rukou,
  • vestavěné čipy Apple M2 a R1,
  • operační systém VisionOS,
  • Optic ID pro bezpečnostní skenování oční duhovky.

 

K čemu Vision Pro slouží?

Vision Pro se zaměřuje na poskytování bohatých zážitků v oblasti multimédií, her a tvorby obsahu. Nabízí možnost sledování filmů a televizních pořadů ve virtuálním kině, podporuje Apple Arcade a kompatibilitu s herními ovladači, a umožňuje i pořizování 3D fotografií a videí



Rozbijte prasátka: pořizovací cena je vysoká

Vysoká pořizovací cena je dána použitými technologiemi a výkonným hardware. Vision Pro bude k dostání od 3499 dolarů, to v přepočtu na naši měnu dělá více jak 80 tisíc korun. Cena se odvíjí i od velikosti úložiště. Možnost předobjednání bude dostupná od pátku 19. ledna (pro zákazníky z USA), zhruba dva týdny před spuštěním samotného prodeje, který je plánován na pátek 2. února 2024

 

S čím a jak lze Vision Pro propojit?

Apple Vision Pro představuje krok vpřed v integraci mezi různými zařízeními Applu. Kompatibilita s iPhone, Mac a dalšími zařízeními je klíčovou součástí zážitku, který Vision Pro nabízí. Díky speciálně vyvinutému operačnímu systému VisionOS poskytuje hladkou integraci a rozšířené možnosti použití při spolupráci s ostatními Apple produkty.

 

Kompatibilita s iPhone

  • Integrace s iOS: Vision Pro je navržen tak, aby byl kompatibilní s nejnovějšími verzemi iOS, včetně iOS 17. Uživatelé iPhone budou moci přenášet obsah mezi svým telefonem a brýlemi Vision Pro, využívat aplikace optimalizované pro smíšenou realitu, a dokonce ovládat některé funkce Vision Pro přímo z iPhone.
  • Synchronizace s iPhone: Vision Pro bude synchronizovat data a aplikace s novějšími verzemi iPhone, jako je například iPhone 15 Pro Max, což umožní uživatelům snadný přístup k jejich oblíbeným aplikacím a obsahu, a to i v rozšířené realitě.

 

Kompatibilita s Mac

  • Vision Pro jako externí displej: Po připojení k Macu může Vision Pro fungovat jako externí displej, což rozšiřuje možnosti pro práci i zábavu.
  • Spolupráce s macOS: Podobně jako v případě iOS, Vision Pro bude mít integrovanou podporu pro macOS, což zahrnuje možnost používat aplikace Mac na brýlích Vision Pro a využívat veškeré pokročilé funkce.

 

Apple klade důraz na bezproblémovou integraci mezi všemi svými zařízeními, což znamená, že uživatelé mohou očekávat hladké a intuitivní propojení. A jak si Vision Pro povede? Vzhledem k tomu, že jde o produkt první generace, záleží především na přijetí ze strany vývojářů.



×